Niyazi İbn üs-Sadr

Talihsiz Sahabe Niyazi İbn üs-Sadr'ın Maceraları


diyabetül nefs
Niyazi İbn üs-Sadr Bağdat Pazarı'nı gezerken akide şekeri satan bir dükkan görür. Dükkanın önünde duran akidelerin pek leziz görünümü Sadr'ın nefsini uyandırır. Nefsine hakim olmaya muktedir olan Sadr hayatı boyunca akide yememeye yemin eder. Akideye vereceği her akçeyi biriktiren Sadr, Rey şehrinde eniştesi kem gözlü İbnül Ferfecir ile ortak bir şekerci dükkanı açar. Ferfecir nazarıyle Sadr'ın dükkanda fenalaşmasına vesile olur. Cümle esnaf iyileşmesi için Sadr' a şeker yemesini tavsiye eder, ancak Sadr nefsine hakimiyette ısrar eder. Şeker komasına girerek hakkın rahmetine kavuşur.


hisse:Nefsine hakim ol ama bokunu çıkarma.


----o----


latifetül ömr

Bilindiği üzre Niyazi İbn üs-Sadr hayatı boyunca gülmemiş, sadece tebessüm etmiştir. Sebeb-i sual edenlere gülmenin şeytanın insanları Allah korkusundan uzaklaştırmak için kullandığı bir vasıta olduğunu beyan ederdi. Sadr bir gün çölde giderken bir bedevi çadırına rastlar. Bedeviyi hasbıhali ile islah etmek için çadıra girer. Ancak zındık bedevi latif bir insandır ve kendi latifelerine kahkahalarla gülmektedir. Bundan hoşnut olmayan Sadr bu latifelere gülmez. Bedevi bu edayı zatına saygısızlık addedip kılıç marifetiyle Sadr'ın boyunu bir baş boyu kısaltır.


hisse : Gülün. Gülmek ömrü uzatır.


----o----

ad'(ab-ı mekruh)
Niyazi İbn üs-Sadr Allah'tan korkmaz, kuldan utanmaz bir ayyaştır. Yine zevk-ü sefa içinde pek fazla içtiği bir gece rüyasına Vakkas bin Haydari Hazretleri girer ve elindeki asa ile İbn üs-Sadr'ı evire çevire döverken bir yandan da "Tövbe et ey gafil, tövbe et!" diye bağırır. Kan ter içinde bir duvar dibinde uyanan Sadr, o an içkiyi terk etmeye karar verir ve elindeki şişeleri duvara fırlatıp kırmaya başlar. Velakin son kırdığı şişenin büyük bir parçası duvardan sekip Sadr'ın şah damarına isabet eder ve İbn üs-Sadr kan kaybından hakkın rahmetine kavuşur.


hisse : İçkiyi bırak ama adabıyla...


----o----

kelamül feza

Niyazi İbn üs-Sadr ilim A.B.D.'de de olsa gider. Feza alimi olmak için NASA'ya giren Sadr, NASA uleması tarafından fezaya gönderilen ilk insan olur. Çünkü zındık Amerikalılar kendi milletlerinden olanları fezanın meçhul tehlikelerinden korumak için Sadr'ı feda etmek istemişlerdir. Fezada not almak için kullandığı dolmakalemin yazmaması üzerine Sadr kalemi mas eder ve mürekkepten zehirlenerek hakkın rahmetine kavuşur. NASA buna bir çözüm üretmek için milyon dolar akçeler harcayıp tükenmez kalemi icad eder. Oysa ki zındık Rus Kozmonotları notlarını kurşun kalemle almayı tercih eder.


hisse : Basit güzeldir...